Waarom bewegen belangrijk is

Waarom bewegen belangrijk is

Bewegen doen kinderen de hele dag door.
Zo ontdekken ze de omgeving/wereld om zich heen en hun eigen lichaam.

Kinderen leren tijdens het spelen verschillende dingen; ze ontdekken de wereld en hun eigen lichaam en oefenen hierbij grove motorische bewegingen (rennen, springen, lopen, kruipen, klimmen e.d).

Daarnaast stimuleert spelen ook de cognitieve ontwikkeling. (De cognitieve ontwikkeling is het mentale proces van het opslaan, verwerken, terughalen en toepassen van kennis en informatie.
Oftewel: cognitieve ontwikkeling is het proces van het leren
).
Voorbeeld: kinderen leren door te spelen o.a. de begrippen; boven, onder, in, op, links en rechts en kunnen deze begrippen onthouden en in dezelfde maar ook in andere situaties deze begrippen weer terughalen. Dit kan in een tikspel zijn maar ook tijdens het fietsen of lopen. Overal komen deze begrippen weer terug.

Spelen met zand

Door met andere kinderen te spelen leren ze ook sociale vaardigheden. Ze leggen contact, praten met elkaar, ze doen elkaar na of dagen elkaar uit, maken ruzie en leren om te gaan met teleurstellingen en verdriet.

Kinderen doen een beweging net zo lang totdat ze deze goed beheersen en gaan van daaruit verder door naar de volgende beweegstap.
Kinderen willen nieuwe dingen proberen, uitgedaagd worden en vaak vinden ze zichzelf verschrikkelijk stoer als iets nieuws lukt. Aanmoedigen dat ze dingen zelf kunnen maar dat je er bent wanneer nodig geeft het kind zelfvertrouwen en vertrouwen in zijn lichaam. Daarnaast leert het vertrouwen in personen krijgen.

Beweging stimuleert verschillende ontwikkelingsfases en regelmatig bewegen draagt bij aan de vermindering van overgewicht.

Kortom; bewegen is leuk én men leert er ook nog eens heel veel van.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »